Ziarno selera jest powszechnie stosowaną w kuchni przyprawą do sałatek, sosów i innych przepisów. Jest dostępny w wielu supermarketach, ale warto zastanowić się nad tym, jak będą smakować świeże nasiona z własnego ogrodu. Oszczędzanie nasion selera wymaga tylko trochę czasu i wiedzy na temat cyklu życia tej rośliny. Oto kilka sztuczek związanych z tym, jak zbierać nasiona selera, dzięki którym można uchwycić intensywny smak przyprawy, gdy jest ona jeszcze świeża.
Zbiór nasion selera
Nasiona selera mają długą historię stosowania jako leki i przyprawy. Jako zioło, uważano, że pomaga w trawieniu i apetycie, leczy przeziębienia i grypę, poprawia zdrowie wątroby i śledziony, leczy artretyzm, a nawet pomaga zmniejszyć retencję wody. Obecnie są wykorzystywane przede wszystkim jako przyprawa. Gdy będziesz wiedział, jak prawidłowo przechowywać nasiona selera, świeże będą mogły przetrwać nawet do 5 lat. Jest to długo żyjący produkt w szafce na przyprawy, który nic nie kosztuje i może poprawić Twoje zdrowie.
Seler jest rośliną dwuletnią. Oznacza to, że kwitnie dopiero w drugim roku i na pewno nie będzie można rozpocząć zbierania nasion do tego czasu. Podczas oczekiwania na nasiona z kwiatami, można zebrać aromatyczne łodygi, wystarczy nie sięgać po centralną łodygę, w której uformuje się kwiat.
W drugim roku zagęści się centralna łodyga i pojawi się parasol, czyli kwiat w kształcie parasola. Parasol tworzony jest z licznych maleńkich kwiatków na krótkich łodygach. Każda z nich to maleńki, biały kwiatek, który wspólnie tworzy pęk gwiazd.
W miarę upływu czasu, białe płatki zaczną odpadać – to tutaj rozwija się ziarno.
Jak zbierać nasiona selera?
Przed zbiorem nasion selera odczekaj, aż wyschną i opalą się na brązowo. Nasiona będą miały pionowe grzbiety wokół krawędzi, które są jaśniejsze niż reszta nasiona.
Kiedy przy najmniejszym dotknięciu lub wietrze opadają nasiona, to wiadomo, że nadszedł czas na zbiory.
Gdy główka kwiatu jest sucha, a poszczególne nasiona są twarde i ciemne, należy ostrożnie przyciąć kwiat i wstrząsnąć nasionami do worka. Alternatywnie można zgiąć łodygę kwiatu do worka i wstrząsnąć. Zmniejsza to straty nasion podczas cięcia główki.
Jak zachować nasiona selera?
Aby zachować całe nasiona, przed zapakowaniem ich do pojemnika należy zebrać wszelkie resztki kwiatowe i upewnić się, że nasiona są suche. Umieść nasiona w szklanym pojemniku z szczelnie dopasowaną pokrywą. Oznaczyć nasiona etykietą i opatrzyć je datą.
Nasiona należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do 5 lat. Większość kucharzy używa nasion selera w całości, ale można również zdecydować się na jego zmielenie. Do przygotowania świeżo zmielonych ziaren selera używa się młynka do kawy lub moździerza i tłuczka.
Jeśli szukacie kancelarii wyspecjalizowanej w obsłudze firm wodociągowych, polecam KPPP.COM.PL
Szukasz szybkiego i bezpiecznego transportu do Holandii? Zapraszam do https://eurobusy.pl
Pęknięta matryca w Macbooku? Konieczna jest wymiana? Polecam sprawdzony serwis https://idared-serwis.pl/serwis-macbook/
Odzyskiwanie danych z dysku twardego polecane jest każdemu, kto ma problem z dostępem do plików.