Dlaczego mój seler jest pusty w środku?

Seler jest znany z tego, że jest delikatną rośliną uprawną. Po pierwsze, dojrzewanie selera trwa długo – do 130 do 140 dni. Z tych 100+ dni, potrzebuje przede wszystkim chłodnej pogody oraz dużo wody i nawozu. Nawet przy starannym pielęgnowaniu seler jest podatny na wszelkiego rodzaju czynniki. Dość powszechny jest seler, który jest pusty w środku. Co powoduje powstawanie pustych łodyg selera i jakie inne problemy można napotkać z roślinami selera?

Dlaczego mój seler jest pusty w środku?

Jeśli kiedykolwiek ugryzłeś kawałek selera, to na pewno zauważyłeś jego konsystencję i satysfakcjonujące chrupanie. Kluczowym elementem jest tu woda, a seler potrzebuje jej dużo! Korzenie selera mają krótki zasięg, tylko około 15-25 cm wysokości i 5-8 cm głębokości. Ponieważ rośliny selera nie mogą sięgać po wodę, trzeba ją do niej doprowadzić. Górna część gleby musi być nie tylko wilgotna, ale również korzenie muszą mieć w pobliżu składniki odżywcze.

Jeśli roślinom selera brakuje wody, szypułki stają się twarde i żylaste i/lub roślina rozwija puste łodygi selera. Problem ten może być zaostrzony przez upały, ponieważ seler nie lubi upałów. Rozwija się tam, gdzie zimy są łagodne, lata chłodne lub gdzie jest długa, chłodna jesienna pora wegetacyjna.

Seler, który jest pusty w środku również może wskazywać na niewystarczającą ilość składników odżywczych. Ważne jest, aby przed posadzeniem selera przygotować rabatę ogrodową. Należy zastosować duże ilości kompostu lub obornika zwierzęcego wraz z wstępnym nawozem. Podczas gdy roślina rośnie, należy kontynuować karmienie selera uniwersalną płynną paszą co dwa tygodnie.

Jak unikać pustych łodyg?

Problemy z roślinami selera są liczne. Seler naciowy jest szczególnym ulubieńcem wielu owadów, w tym:

  • Ślimaków
  • Nicieni
  • Mszyc
  • Larw
  • Wróbli
  • Żuków

Jakby nie wystarczyło tych wszystkich nieproszonych gości, seler jest również podatny na szereg chorób, takich jak:

  • Cercospora
  • Fuzarioza
  • Wirus mozaiki

Przy uprawie selera można spodziewać się skręcania i ogólnego złego stanu lub obumarcia z powodu zmian temperatury. Seler jest również podatny na niedobory żywieniowe, takie jak niedobór wapnia i magnezu. Ponieważ to warzywo jest tak trudne w uprawie, konieczne jest odpowiednie przygotowanie miejsca w ogrodzie.

Seler potrzebuje dużo czasu, aby się rozwinąć, więc większość ludzi sadzi nasiona w ciągu 10-12 tygodni przed ostatnimi mrozami. Nasiona należy namoczyć na noc, aby przyspieszyć kiełkowanie. Gdy osiągną wysokość 5 cm, należy przesadzić je do doniczek z torfem lub na głębsze równiny z nową glebą. Rośliny należy przesadzić w odległości pięciu centymetrów od siebie.

Tydzień lub dwa przed ostatnią datą mrozu, kiedy rośliny mają 10-15 centymetrów wysokości, sadzonki mogą być przeniesione na zewnątrz. Należy je zahartować na tydzień do 10 dni, aby umożliwić im zaaklimatyzowanie się do wiosennej pogody przed umieszczeniem ich w zmienionym wcześniej ogrodzie, w odległości 20 centymetrów od siebie.

W drugim i trzecim miesiącu należy uzupełnić glebę nawozem.

3 comments on “Dlaczego mój seler jest pusty w środku?

  1. Grzesiek

    Ogrody wymagają ogromnej ilości pracy, aby można było stwierdzić, że osiągnęło się sukces. Tak jest w przypadku wszystkich ogrodów, tych z warzywami i tych z kwiatami.

Comments are closed.